Apa yang perlu dilakukan untuk memperbaiki penglihatan

Nearsightedness adalah penyakit mata apabila seseorang mula melihat objek pada jarak jauh dengan buruk. Mereka kelihatan kabur dan berbeza secara tidak jelas. Ini disebabkan oleh pembesaran bola mata, yang menyebabkan kecacatan otot melintang. Apabila mata sihat, imej itu melalui sistem optik okular, selepas itu memberi tumpuan kepada retina. Dan pada orang yang berpandangan pendek, imej itu tiba di retina yang sudah kabur. Tetapi pada masa ini terdapat sejumlah besar kaedah yang berbeza untuk memulihkan penglihatan dalam penyakit ini.

Penyebab utama miopia
Predisposisi di peringkat genetik. Jika kedua-dua ibu bapa mempunyai masalah sedemikian, maka anak itu juga mungkin mempunyai kebarangkalian 50 peratus.
Kekurangan vitamin dan unsur surih berguna dalam badan. Pemakanan yang tidak betul boleh memburukkan lagi penyakit. Sangat penting untuk mengambil jumlah vitamin A yang betul.
Ketegangan mata biasa, misalnya, kerana kerja komputer, membaca dalam keadaan buruk, dll.

Kemungkinan pemulihan penglihatan
Biasanya ia bergantung kepada tahap perkembangan miopia. Sekiranya ijazah adalah terkecil atau purata, terdapat kemungkinan pemulihan penglihatan lengkap dengan bantuan pelbagai latihan untuk mata. Mereka membantu melatih otot dengan berkesan, untuk berehat dengan cekap. Manfaat kelas akan dapat dilihat hanya dengan penggunaan biasa. Adalah disyorkan untuk melakukannya dalam jeda pendek dalam kerja.

Video: Myopia: sebab dan rawatan. Bagaimana untuk memulihkan penglihatan
Kaedah pembetulan penglihatan
Cara yang paling biasa untuk memperbaiki penglihatan hari ini ialah penggunaan cermin mata atau kanta lekap. Jika anda memilih salah satu alat ini dengan betul, anda tidak boleh menghadapi sebarang sekatan dalam kehidupan seharian. Mereka benar-benar boleh menghapuskan kesulitan yang mungkin berkaitan dengan penglihatan yang lemah.

Microtrauma apabila memakai kanta lekap

Apabila memakai kanta lekap, kornea mengalami tekanan setiap hari, microtrauma mungkin muncul di permukaannya, disertai dengan gejala kesakitan, perasaan badan asing di mata, lacrimation dan kemerahan konjunktiva. Untuk memulihkan tisu permukaan okular, selepas kecederaan (dengan memakai kanta lekap yang berpanjangan dan dalam keadaan traumatisasi kornea mata secara tidak sengaja apabila menggunakan kanta), sebagai terapi tambahan, bermakna dengan dexpanthenol boleh digunakan – bahan yang dicirikan oleh kesan regenerasi pada tisu, khususnya, Gel Mata Korneregel. Ia mempunyai kesan penyembuhan kerana kepekatan maksimum dexpanthenol 5%*, dan karbomer termasuk dalam komposisinya, kerana tekstur likat, memanjangkan hubungan dexpanthenol dengan permukaan okular. Korneregel kekal di mata untuk masa yang lama kerana bentuknya seperti gel, mudah diterapkan, menembusi lapisan dalam kornea dan merangsang pertumbuhan semula epitel tisu permukaan mata, menggalakkan penyembuhan microtrauma dan penghapusan kesakitan. Ubat ini digunakan pada waktu petang apabila kanta telah dikeluarkan.

Untuk masa yang agak lama, pembetulan jenis ini telah dianggap satu kaedah untuk memulihkan penglihatan dalam miopia. Tetapi pakar oftalmologi moden mengatakan bahawa cermin mata tidak dapat membetulkan penglihatan, dan dalam beberapa kes individu, mereka bahkan boleh memberi kesan negatif. Sekiranya organ tidak digunakan secara tetap, akan ada kelemahan secara beransur-ansur. Agar mata tidak menjadi atrofi, mereka mesti diberi beban tertentu secara berkala. Gelas juga boleh membahayakan kerana mereka tidak membenarkan otot mata melintang untuk berehat, yang membawa kepada kemerosotan penglihatan.

Ia perlu dilakukan hanya dengan bantuan pakar mata yang berpengalaman.

Terapi perkakasan
Terdapat beberapa teknik asas, termasuk penggunaan program komputer khas, serta fisioterapi. Yang terakhir ini boleh merangkumi laser, sinaran inframerah.

Kaedah sedemikian digunakan terutamanya untuk kanak-kanak, kerana pada zaman ini terdapat kemungkinan pembetulan ringan pelanggaran. Ini disebabkan oleh fakta bahawa interaksi Kerja antara otak dan mata belum disahpepijat pada tahap yang betul.

Tugas menggunakan terapi sedemikian:

Penghapusan kekejangan penginapan.
Peningkatan tahap aliran darah ke mata, Komponen individunya. Khususnya, penting untuk memastikan aliran normal ke retina.
Pemulihan fungsi sistem saraf.

Pembetulan Laser
Teknik terapeutik yang diterangkan di atas biasanya digunakan sebagai tambahan untuk orang dewasa, kerana secara individu mereka tidak mungkin memberikan hasil yang diinginkan. Pemulihan penglihatan yang lengkap hanya boleh dilakukan pada zaman kanak-kanak. Walau bagaimanapun, terdapat kaedah yang membolehkan anda meningkatkan penglihatan anda dengan serta-merta. Pesakit tidak perlu melakukan banyak usaha. Kaedah ini dianggap menggunakan laser khas.

Teknik ini paling sering digunakan untuk penyakit kerumitan sederhana. Intinya adalah bahawa terima kasih kepada laser, daya refraktif diperbetulkan. Dalam kes sedemikian, spesifik kornea diperbetulkan. Selepas itu, gambar akan dihasilkan di retina, sebagaimana mestinya. Terdapat pengubahsuaian lapisan atas kornea. Peranti Khas semasa campur tangan pembedahan mengira kedalaman impak. Dalam kes ini, ciri-ciri individu struktur okular seseorang tertentu diambil kira. Kaedah ini mudah kerana ia agak setia. Tidak perlu tinggal di hospital untuk pemulihan penuh. Operasi mengambil sedikit masa.

Campur tangan pembedahan
Sekiranya tahap miopia pada seseorang adalah kuat, maka pembedahan biasanya ditetapkan. Terdapat beberapa pilihan untuk melaksanakan operasi, termasuk menukar kornea, mengintegrasikan kanta khas ke dalam mata, serta menggantikan kanta. Semasa miopia yang dikembangkan, gangguan penglihatan berulang mungkin berlaku. Atas sebab ini, operasi berulang kadang-kadang diperlukan.

Pemulihan penglihatan dengan bantuan latihan khas
Pakar telah membangunkan pelbagai jenis latihan yang memberi peluang untuk memulihkan penglihatan tanpa menggunakan kaedah rawatan yang lebih ketat, seperti pembedahan. Kadang-kadang latihan membantu untuk memperbaiki sepenuhnya penglihatan atau hanya membuat kemajuan yang ketara. Intipati teknik ini terdiri daripada latihan otot yang lemah, serta memperoleh keupayaan untuk melonggarkan mereka jika perlu.

Beberapa latihan
Selama satu atau beberapa minit, anda perlu sering berlari dengan intensiti tinggi. Ini membolehkan anda menegangkan otot mata.
Di antara kerja, disarankan untuk melakukan senaman seperti itu: anda perlu duduk dan menutup mata dengan tajam selama beberapa saat. Selepas itu, mata terbuka seperti Tiba-tiba. Ia perlu melakukan kira-kira tujuh pendekatan sedemikian.
Ia perlu berdiri, melihat jarak dan memberi tumpuan kepada objek tertentu. Anda perlu melihatnya selama kira-kira lima saat. Kemudian tangan kiri terbentang ke hadapan, jari naik. Pandangan dari objek dipindahkan ke tangan. Kedudukan ini juga ditetapkan selama lima saat. Latihan diulangi sepuluh kali.
Anda perlu duduk dan menutup mata anda, selepas itu pad jari anda jatuh pada kelopak mata anda. Ini diikuti dengan tekanan alternatif yang berhati-hati. Dalam kes ini, penting untuk mengetahui ukurannya dan tidak keterlaluan.
Ia perlu berdiri tegak, meregang tangan anda. Jari terletak di seberang hidung. Selepas itu, pandangan itu tetap di bahagian atas jari selama tiga saat. Kemudian, dengan bantuan tangan yang lain, satu mata ditutup, dan orang itu melihat jari. Begitu juga dengan mata kedua. Bahagian ganti perlu dilakukan kira-kira sepuluh kali.
Dalam kedudukan berdiri, anda perlu bergilir mencari ke kanan, kemudian ke kiri. Jika boleh, penyingkiran mata perlu dilakukan sebanyak mungkin ke sisi. Latihan diulangi sepuluh kali.
Mata perlu diarahkan secara bergilir ke atas dan ke bawah. Anda perlu cuba untuk melihat serendah mungkin dan sepadan tinggi. Sepuluh pembiakan dibuat.
Putaran mata dalam bulatan juga boleh menjadi latihan yang sangat berguna untuk latihan otot. Anda perlu melakukan ini terlebih dahulu di satu sisi, dan kemudian di bahagian yang lain. Sepuluh ulangan.
Pada kaca, sebagai contoh, pada tingkap, anda boleh melekatkan objek kecil. Anda boleh menggunakan sekeping kertas diameter milimeter. Anda perlu menumpukan pandangan anda kepadanya, selepas itu ia dipindahkan ke objek di luar tingkap. Adalah penting bahawa mereka adalah sejajar dengan mata, dan jarak dari tingkap adalah sekurang-kurangnya lima meter. Latihan dilakukan dalam lapan ulangan.